A Budakalász Tájékozódási Futó szakosztály 2020. évi beszámolója

2019 évben 5 igazolt versenyzővel rendelkeztünk. 2020-ban célul tűztük ki, hogy a szakosztály létszámát bővítsük, egyrészt a folyamatos utánpótlás biztosítása céljából, mely hosszútávon a szakosztály fennmaradását biztosítja, másrészt aktív versenyzői létszámot szerettünk volna nyerni, mely az eredményességet javítja a BKL-nek. A személyes és a szakosztály adta lehetőséget értékelve 2020 évben sokan csatlakoztak a szakosztályunkhoz. A létszámunk sokszorosára nőtt.

Felnőtt (Senior is versenyengedéllyel rendelkező) versenyzők száma 2020-ban: 14

Utánpótlás versenyengedéllyel rendelkező versenyzők száma 2020-ban:6

A szakosztály erősödésének köszönhetően nagy lelkesedéssel felvértezve vártuk a 2020 versenyévadot. Sajnos a karantén megálljt parancsolt törekvéseinken. A korlátozásoknak köszönhetően igyekeztünk közös edzéseket szervezni, melynek szakmai lebonyolításával Cserna András edzőt bíztuk meg. Az utánpótlásnevelésére pályáztunk is a Magyar Tájfutó Szövetségnél és edzői támogatás révén 48.000 Ft-ot nyertünk. Az összeggel teljes mértékben az utánpótlás kategóriában szereplő gyermekek országos versenyeken való elindulását támogattuk. Legeredményesebb ifi versenyzőnket év közben leigazolta zalaegerszegi GOC egyesülete, és nem kis büszkeségünkre, volt ifi versenyzőnk, az Országos Váltó Bajnokság F 16-os kategóriájában országos III. helyezést elért váltó tagja lett, mely szakosztályunkra nézve is dicséretes.
Visszatekintve a 2020 évre az alábbi eseményekről kell beszámolnunk a szakosztály évértékelése kapcsán:

2020 . március 8-án a Veszprém megyei hosszútávú bajnokságon megszülettek az első érmeink.

I. helyezett: Konrád Rita N45

II. helyezett: Nagy Eszter N12

Aztán 2020 júliusában került sor az első országos ragsoroló versenyre, ahol máris újabb két érem került hozzánk. Az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, mert rettenetesen sáros és esős idő volt, de ennek ellenére a bővült kis csapatunk remekül érezte magát és kovácsolódott össze igazi sportközösségé.

III. helyezett Cserna András Máté F 16 kategória

I. helyezett Cserna Judit N 21 C kategória

A rövid versenyszezonban igyekeztünk minél több versenyen elindulni, (Vértes kupa), de a Homokháti Jonathermál kupa hozta meg igazán az első eredményes versenyt, mely egyben szintén egy remek csapatépítő rendezvénnyé is vált.

III. helyezett : Eipl Ricsi F14

II. helyezett: Simkó Zoltán F 35 Br kategória

III. helyezett: Ódor Zoltán F 35 Br kategória

I. helyezett: Konrád Rita N45

A nyári versenyeken (Nyári Spartacus OR) egy első helyezettünk lett Cserna Judit személyében a N 21 C kategóriában.

Az Országos Bajnokságon is megmérettük magunkat. A középtávú OB-én Tés környékén mindenki nagyon jól teljesített, többnyire “A”, azaz az elit versenyzők döntőjébe került. Legnagyobb meglepetés Simkó Lili érte el, aki élete első országos versenyén, mind a selejtezőt, mind a döntőt hiba nélkül teljesítette. Mindenkinek csak gratulálni lehetett, aki teljesítette a kihívást a kemény terepen és nehéz pályán. Sajnos váltóval nem tudtunk kiállni, mert még kevesen vagyunk hozzá, de majd talán jövőre.
Szeptemberben már készültünk az Országos Rövidtávú és Váltó Bajnokságra. Ennek megfelelően részt vettünk Pest és a Veszprém megyei bajnokságokon is melyről az alábbi helyezéseket sikerült elhoznunk:

I. helyezett Nagy Lajos Viktor F45

III. helyezett: Cserna Levi F14

III. helyezett: Konrád Rita N45

Budapest váltó: 8 hely

Balaton váltó: 4 hely

Az Országos verseny helyszíne Zalaegerszeg volt szeptember elején. A kétnapos verseny nagyon élvezetes volt. A versenyzőinknek vegyesen sikerült a szereplés, de mindenki kifutotta magát. A rövidtávú váltó OB kifejezetten élmény dús és izgalmas volt.

Az év hátralévő versenyein a vírus második hulláma miatt már nem tudtunk teljes létszámban részt venni, de ettől függetlenül sikerült egy-két dobogós helyezést elérni:

III. helyezett: Simkó Lili N15-18

Mindent össze vetve a 2020 bizakodásra ad okot. A taglétszámunk nőtt , kicsit kevesebb versenyzési lehetőségünk adódott, de a szakosztály teljesítményét értékelve én úgy gondolom eredményeinkre nem lehet panasz. Kis szakosztályunk, a megjelenésével (egyen öltözet) és dinamikus fejlődésével az egész tájfutó társadalom érdeklődését sikerült felkeltenie. Talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2020-as évben iratkozott fel valójában a Budakalász tájfutó szakosztálya az országos egyesületek listája közé.

A szakosztály tagjai, az egész éves versenyzéseikkel, az alábbi eredményeket érdemelték ki az országos ranglistában, melyhez mindenkinek gratulálunk:

Országos ranglista 2020:

12. hely Simkó Livia N 45. kategória

14. hely Konrád Rita N 45. kategória

28. hely Ódor Zoltán F40 kategória

35. hely Simkó Zoltán F40 kategória

28. hely Simkó Lili N16 kategória

18. hely Eipl András F16 kategória

32. hely Cserna Levente F14 kategória

48. hely Eipl Richard F14 kategória

21. hely Nagy Eszter N12 kategória

34. hely Nagy Lajos Viktor F45 kategória

41. hely Cserna András F45 N kategória

Összességében igazán jó évet zártunk, és bizakodóak vagyunk a jövő évre való tekintettel. A 2020-s év legnagyobb értéknek azt tartjuk, hogy sikerült még több családot bevonni sportunkba, a tájfutásba, mely egy zöld sport, amit a természetben űzünk csodálatos, és sokszor számunkra ismeretlen, de mégis közeli helyeken, mely lehet Magyarország, vagy akár más, szomszédos ország is. Mellékesen nálunk nem csak a futóképesség számít, hanem szükséges a gyors tájékozódás, gyors észjárás, helyzetfelismerés is, mert csak úgy lehetsz eredményes. Versenyzőinkre jellemző a kitartás, lelkesedés, mert lehet nyár, tél, eső, kánikula mi megyünk, mert vár a terep, a mozgás, a friss levegő, és az erdő.

Terveink között szerepel, hogy 2021- re szeretnénk még a létszámunkat bővíteni azért, hogy minél több egyesületi váltón és csapatbajnokságon el tudjunk indulni. Természetesen emellett szeretnénk megőrizni a családias, jó hangulatot is, mely BKL fő erénye. Szeretnénk továbbra is közös edzéseket, rendezvényeket szervezni, sőt először kisebb, majd nagyobb versenyeket is rendezni, melyen még jobban meg tudnánk mutatni magunkat országos szinten. Ezúttal szeretném megköszönni, hogy lehetőségünk nyílt a BKL-en belül sportágunk képviseletére és bízom benne, hogy támogatásukkal még jelentősebb eredményeket tudunk elérni, öregbítve a BKL országos hírnevét.

 

Budapest, 2020.01.18.

Simkó Lívia             
tájfutó szakosztályvezető

 

 

Írd le véleményed